Recept Kip, Krieltjes en Fruitsalade

SAM_0161Hey, en welkom bij mijn eerste recept-blogpost! Mijn vriend wilde graag iets met kip eten, en toen kwamen we samen op dit recept uit! Kijk mee!

 

 

Benodigdheden (voor 2 personen):

SAM_0142

 

 

 

 

 

 

 

SAM_0141

 

Voor de kip + marinade:SAM_0119

  • 175 gram kipfilet(blokjes)
  • 2 eetlepels/55 gram garlan
  • 2 grote theelepels/5 gram cajunkruiden*
  • 4 eetlepels/20 gram zonnebloemolie
  • 1 middelgrote teen knoflook

*Pas op bij sommige is al zout toegevoegd, let hier op! Het kan hierdoor erg zout gaan smaken! (was bij ons ook het geval)

 

Voor de krieltjes + marinade: 

  • 600 gram voorgekookte krieltjes
  • 2 eetlepels/10 gram zonnebloemolieSAM_0113
  • 2 eetlepels/45 gram rode pesto
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder (pikant)
  • 1/2 theelepel laos
  • 1/2 theelepel dragon
  • 2 grote theelepels oregano
  • 1 grote theelepel basilicum

SAM_0117
 

 

 

Voor de fruitsalade:

  • 230 gram mango
    (wij hebben een blik gebruikt,
    vers kan natuurlijk ook!)
  • 1 hele banaan
  • 2 perzikken
  • 100 gram witte pitloze druivenSAM_0140
  • 1 middelgrote appel
  • 1 eetlepel mayo
  • 4 eetlepels azijn
  • 10 gram honing
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • kleine theelepel kerriepoeder

SAM_0139

 

Bereidingswijze:

Voor de kip (15-20 min + marineren):

Allereerst begin je met het maken van de marinade.
Doe de zonnebloemolie, de garlan, de cajunkruiden, en het teentje knoflook in een kom groot genoeg om de kip in te doen. Roer deze ingrediënten goed door elkaar, tot je een papje hebt wat er ongeveer zo uit ziet:

SAM_0127
Kipmarinade

Als je dit goed geroerd hebt, voeg dan de kipblokjes toe. Als je hele kipfilets gebruikt, moet je voordat je het in de marinade stopt, eerst in kleine dobbelsteentjes snijden.

Laat dit geheel minimaal een uur staan!

SAM_0128

 

 

 

 

 

Als je dit minimaal een uur hebt laten staan, kun je het gaan bakken.

Je hoeft geen extra vet toe te voegen. Zet het vuur onder de pan aan (of zet de inductieplaat aan), op hoog vuur. Wanneer je pan warm is, gooi je de kip in de pan. Bak dit kort op hoog vuur, zodat de kipstukjes dichtschroeien. Blijf er goed bij, en roer goed om! Na ongeveer 1 minuut op hoog vuur, zet je het vuur zacht en doe je een deksel op de pan zodat het zachtjes door kan garen. Roer nog steeds af en toe goed door, je wilt niet dat het aanbrandt! Het zal zo een 10-15 minuutjes duren, afhangend van hoe groot je de kip gesneden hebt. Check even, haal een stukje uit de pan, en snijd het door; is het wit van binnen? Dan is het gaar. Wanneer heet gaar is, zet je het vuur weer even hoog. Dit doe je om een bruin laagje te krijgen, en eventueel de marinade een beetje krokant te bakken. Wederom, blijven roeren!
SAM_0152

 

Voor de krieltjes (20-25 min + marineren)

Weer beginnen we met de marinade. Doe de zonnebloemolie, rode pesto, zwarte peper, paprika poeder, laos, dragon, oregano en basilicum in een kom (zorg dat de krieltjes er nog bij passen!), en meng dit samen.

SAM_0129
Alle benodigdheden voor de marinade voor de krieltjes

Als dit goed gemend is, voeg je de krieltjes er aan toe en schep je het geheel goed om, zodat ieder krieltje wat van de marinade heeft.

SAM_0132

 

 

Ook dit laat je weer minimaal een uur marineren.

 

 

 

 

Als het lang genoeg heeft gestaan, kun je een pan op het vuur zetten, en heet laten worden. Doe wat extra zonnebloemolie in de pan. Zorg dat de olie goed heet is (je kan dit checken door middel van een houten spatel in de olie te houden, en als er dan belletjes komen bij het hout aan de rand, is de olie heet), en voeg de krieltjes toe. Weer kort aanbakken op hoog vuur terwijl je het goed doorroert, en daarna het vuur zacht draaien, en deksel op de pan. Weer af en toe even omscheppen. Het garen van de krieltjes zal zo’n 20-25 duren. De krieltjes zijn gaar als ze helemaal zacht en warm van binnen zijn, en een beetje knapperig van buiten.

SAM_0153

 

Voor de fruitsalade

En ook voor de fruitsalade, begin je met het maken van de dressing.
Doe eerst de mayonaise, de azijn en de honing in de kom (zorg dat al het fruit er nog bij past!). Roer dit goed door, en voeg daarna het paprikapoeder, de zout en het kerriepoeder toe. Ook dit weer mengen, en dan is je dressing klaar.

SAM_0147
Sladressing

Snijd vervolgens al je fruit in kleine stukjes, en je druiven in halfjes of zelfs in kwartjes (wat je fijner vindt). Gooi het fruit bij de dressing.
SAM_0148

 

En omroeren maar.

 

 

 

 

*tip* Als je liever geen dressing wilt, kan je dit ook weglaten, of er apart bij serveren.
SAM_0158
SAM_0159En dan kan je het op tafel zetten! Je kan de krieltjes in de pan op tafel zetten, maar wij vonden het fijner om ze in een aparte schaal te doen.

SAM_0160

 

 

 

 

 

 

SAM_0166

Eet smakelijk!

Psst, wat is jouw lievelingseten? Laat het weten in de reacties 🙂

*hugs* – me

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s